V zrekonštruovanej budove obecného úradu vzniklo Múzeum Veľkej Moravy

20.05.2012 Topoľčany

Bojná 19. mája (TASR) – V zrekonštruovanej budove obecného úradu v Bojnej v okrese Topoľčany vzniklo Múzeum Veľkej Moravy. Sprístupnili ho počas dnešného otvorenia letnej turistickej sezóny v regióne. Múzeum zriadila Obec Bojná a Archeologický ústav SAV v Nitre. Hlavnú časť expozície tvoria predovšetkým vzácne nálezy z Veľkomoravského hradiska objaveného práve v katastri Bojnej, sú v ňom však aj iné slovanské nálezy. Základ múzea tvoria predmety z pôvodnej expozície, ktorá v obci vznikla v roku 2007.

Okrem nového múzea predstaví archeologickú lokalitu aj skanzen priamo na hradisku. „Bude to prvá etapa prezentácie tohto náleziska. V lokalite Hradisko Valy sa v tomto roku majú s podporou ministerstva kultúry realizovať prvé stavby, ktoré majú začať dlhodobé sprístupňovanie celého tohto pamiatkového areálu,“ uviedol vedúci výskumu Karol Pieta. V prvej etape sa má na hradisku zrekonštruovať jedno obydlie starých Slovanov a vstupná brána do opevnenia.

Hradisko v Bojnej patrí k mimoriadne významným lokalitám z predveľkomoravského i veľkomoravského obdobia. Preslávil ho predovšetkým nález vzácnych pozlátených plakiet, ktoré podľa odborníkov súvisia s kresťanskou misiou, zrejme z patriarchátu v severotalianskej Aquilei. Krátke texty na plaketách sú zároveň prvými dokladmi použitia písma u stredoeurópskych Slovanov. Hradisko bolo podľa vedcov jedným z najväčších opevnení v Karpatskej kotline. Veľký rozmach zažilo na začiatku 9. storočia v čase Nitrianskeho kniežatstva. O jeho veľkom význame nesvedčia len mimoriadne vysoké valy, ktoré ešte aj po viac ako tisíc rokoch dosahujú výšku osem metrov, ale aj množstvo vzácnych a na tú dobu luxusných predmetov, zbraní či zlatom zdobených ostrôh.
 

Vyberte región